توضیحات کلی
موسسه مینوی خرد روشن از ابتدای مهر ۱۳۹۶ اقدام به برگزاری کلاس های آموزشی در زمینه های مختلف علوم انسانی نموده است.
این کلاس ها حیطه وسیعی را در بر می گیرند از جمله: تفسیر حکمی-عرفانی قرآن، فلسفه ، منطق، اسطوره شناسی، شرح مثنوی، شرح متون عرفانی، مباحث روانشناسی و ارتباطات، آموزش زبان انگلیسی و …
در هر ماه تعدادی از این کلاس ها ارائه می گردد. لیست کامل کلاس ها در قسمت معرفی کلاس ها ارائه شده است. چنانچه افراد به کلاس خاصی علاقه مند باشند که در حال حاضر ارائه نمی گردد می توانند با موسسه تماس حاصل کرده و اسامی خود را ثبت نمایند که به هنگام رسیدن کلاس به حدنصاب بتوانند از آن کلاس استفاده نمایند.
تفسیر حکمی عرفانی ملاصدرا
“تفسیر القرآن الحکیم” نام کتاب تفسیر حکیم بزرگ صدرالدین شیرازی است. ملاصدرا در این تفسیر بر مبنای رویکرد فلسفی- عرفانی به تفسیر و تاویل آیات الهی می پردازد.
این تفسیر یکی از تفاسیر گرانسنگ و ارزشمند است که حاوی معارف عمیق و دقیقیمی باشد.
در این کلاس بر مبنای تفسیر ملاصدرا به توضیح برخی آیات الهی پرداخته می شود. تفسیر آیه نور و آیه الکرسی که مربوط به پنجمین مجلد تفسیر ملاصدراست از جمله این مباحث می باشد.
حضور در این کلاس نیازمند آشنایی اولیه با مبانی تفسیر قرآن و فلسفه و نیز آشنایی نسبی با زبان عربی است.
مدرس این کلاس سرکار خانم دکتر ندا حریری، فوق لیسانس علوم قرآن و حدیث و دکتری عرفان اسلامی می باشند.
شرح مثنوی
مثنوی معنوی اثر مولا جلال الدین بلخی معروف به مولانا از معروفترین آثار نظم فارسی است.
در این کلاس به شرح و بحث در مورد مثنوی معنوی بر اساس شروح مختلف همچون شرح علاّمه جعفری،شرح استاد بدیع الزّمان فروزانفر و شرح آقای کریم زمانی و ….پرداخته خواهد شد.
آشنایی با فلسفه اسلامی
اهمیت شناخت فلسفه اسلامی امری انکارناپذیر است و چه بخواهیم یا نخواهیم و چه بدانیم یا ندانیم ،در وضعیت فعلی ما تأثیر جدی داشته و دارد.این مهم گویای این نکته است که نمی توان فلسفه را به مثابه ی امری که به جهان سنت تعلق دارد و بر این اساس ،صرفأ دارای ارزش تاریخی است،نادیده گرفت،زیرا فلسفه و اندیشه ی متفکران چون کالایی از کار افتاده نیست که کنار گذاشته شود ،به ویژه آنکه زیست فکر و زندگی امروز ما با فلسفه ی اسلامی در هم تنیده است. این نکته و چه بسا دلایل دیگر ،ممکن است موجب تمایل به آشنایی با فلسفه ی اسلامی شود ،اما به جهت گستردگی مباحث ،سزاوار است پیش از ورود پر دامنه و پیگیر به ماجرای اندیشه ی عقلی در جهان اسلام ،نکاتی درآمدگونه طرح شود تا زمینه ی مناسبی برای ورود تخصصی به آن فراهم گردد .هدف این دوره در گام اول ،رسیدن به این مقصود،و سپس ورود تخصصی به فلسفه ی اسلامی برمبنای منابع اصلی است.
گفتگو به زبان انگلیسی بر اساس فبک (فلسفه برای کودکان)
در این سلسله کلاس ها می کوشیم تا با بهره گیری از داستان ها و یازی های ساده، تفکر فلسفی و خلاقانه را با زبان انگلیسی به مادران و کودکان آن ها بیاموزیم.
آشنایی با شعر عرفانی فارسی
هدف این دوره معرفی،بازخوانی و تفسیر نمونه هایی از اشعار عرفانی فارسی از شاعرانی چون سنائی،عطار،مولانا و حافظ است.
در طی این دوره قصیده ای از سنائی،داستان شیخ صنعان از منطق الطیر عطار،بخشهایی از مثنوی و دیوان شمس،و نیز غزلیاتی از حافظ قرائت و تفسیر می شود و مفاهیم عرفانی مطرح در آنها مورد بحث قرار می گیرد.
کلاس بررسی و تفسیر کتاب باورهای کهن و خرافههای مدرن
مارتین لینگز از جویندگان حکمت در دوره ی معاصر در آثار گوناگون خود کوشیده است تا با نشان دادن کرشمه هایی از حکمت و نشانی های طریق آن،خوانندگان را به طی این طریق تشویق کند.یکی از آثار مهم لینگز باورهای کهن و خرافه های مدرن است که در آن به بررسی عقاید حکمی پیشینیان ،پیش فرض های رایج دنیای مدرن و نسبت آنها با طلب حکمت می پردازد.در این دوره کوشش برآن است که این کتاب با بررسی شواهد آن در سنن دینی گوناگون بازخوانی شود.
کارگاه اسطوره شناسی
در این کارگاه نخست مفهوم اسطوره از نقطه نظر رهیافت های گوناگون مورد بررسی قرار می گیرد.
سپس به کارکرد های مختلف اسطوره در بستر باورهای دینی و فرهنگی پرداخته می شود و با تحلیل و بررسی اساطیر بنیادین در فرهنگ های باستان،نمادها،مفاهیم و بن مایه های مشترک آن ها واکاوی می گردد.
مدرس این کلاس سرکار خانم دکتر لاجوردی، دکتری ادیان و عرفان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم و تحقیقات می باشند.
آشنایی با تفسیرهای عرفانی قرآن کریم
قرآن مهمترین متن دینی اسلام است و از صدراسلام تاکنون تفاسیر گوناگونی از آن ارائه شده است.
عرفا و صوفیه نیز به طور گسترده از آیات قرآن بهره برده و از زاویه ی خویش به تفسیر آن ها مبادرت ورزیده اند.
در این دوره ابتدا تفاوت روش شناسانه تفاسیر قرآنی با دیگر انواع تفسیرها مورد بررسی قرار می گیرد.
سپس پیشینه ای از تفاسیر برجسته عرفانی ارائه می شود و مفسران مشهور ایشان بازشناسی می گردد.
همچنین، سبک و سیاق تفاسیر هردوره و ویژگی های عمومی ناظر بر هر طیف از تفاسیر واکاوی می شود.
هم خوانی نمونه هایی از تفاسیر عرفانی هم در دستور کار این دوره است و بخش هایی از تفاسیر منتخب در کلاس بررسی خواهند شد. به ویژه،برمواردی از تفاسیر عرفانی بانوان عارفه،تفاسیر عرفانی منظوم یا تفاسیر عرفانی شیعی تمرکز بیشتری خواهد بود.
آشنایی با منطق قدیم
زندگی سرشار از سخن،و سخن سرشار از مفاهیمی است که در کلمات و جملات به هم گره می خوردند و برای بیان اندیشه ها و افکار به کار می روند.در این میان،اندیشیدن از انسان قابل تفکیک نیست و دارای اصول و مبانی ای است که اگر رعایت نشود،ره به معرفت و حقیقت نخواهد برد و سر از وادی مغالطه و اوهام برخواهد آورد.دانش«منطق»عهده دار بیان مسیری است که اگر به درستی طی شود،به سرمنزل حقیقت و معرفت خواهد رسید و انسان را از اوهام و هیجانات کور در خواهد کرد.
در این میان،«منطق تعریف»عهده دار بیان اصول و قواعد رسیدن به تصورات درست از موجودات،و «منطق استدلال»عهده دار بیان اصول صحیح اندیشه ای است که به فهم قضایای صادق در باب موضوعات گوناگون یاری می رساند.
بنابراین ،منطق ضروری ترین ابزار،نه تنها برای دانش هایی همچون فلسفه و علم و…،بلکه ضروری ترین امر برای تمام امور زندگی است که با ما به عنوان موجودات اندیشمند ارتباط دارد.
از این رو،باید بکوشیم تا با به کارگیری اصول درست آموزش منطق،آن را همچون ابزاری برای درست اندیشیدن و درست سخن گفتن در تمام جوانب زندگی و نیز در دانش خاصی چون فلسفه به کار بریم،و این دو نیز از هم غیر قابل تفکیک اند،زیرا فلسفه چیزی جز بیان اصول بنیادین هستی و زندگانی ما نیست.قصد داریم در این دوره آموزشی مباحث مهم منطقی را با رجوع به منابع سنتی و مهم منطق،و با روش تمرینی و کاربردی بیاموزیم.
آموزش مکالمه ی زبان انگلیسی با بهره گیری از داستان و فیلم کوتاه
در سه سطح مبتدی،متوسط و پیشرفته
شامل پنج ترم،طول هرترم۱۰ جلسه ی دو ساعته.
پیش از شروع جلسات آزمون تعیین سطح صورت می گیرد.
کارگاه روابط مثبت،سالم و صمیمانه
یکی از مهمترین نیاز ها و درعین حال چالش های انسان در جامعه ی معاصر برقراری روابط عاطفی و صمیمانه ی سالم و رضایت بخش است.
در این کارگاه نظریه های نوین روانشناختی درباره ی عشق و صمیمیت،به صورت کاربردی و همراه با آزمون های مرتبط با آنها مطرح می شود،به گونه ای که شرکت کنندگان بتوانند در پایان دوره روابط خود با دیگران را به شکل عینی تحلیل کنند،نقاط قوت و ضعف آن را بشناسند و اقدامات لازم برای اصلاح آنها را تشخیص دهند..
تناسخ و تولد دوباره از دیدگاه ادیان
سرنوشت انسان پس از مرگ همواره یکی از مهمترین دغدغه های پیروان همه ی ادیان بوده و بخش مهمی از آخرت شناسی ادیان را به خود اختصاص داده است.در برخی از ادیان باور به بازگشت پذیری روح به این جهان مادی و امکان تولدهای دوباره مطرح می شود و دربرخی دیگر چنین باوری مردود شمرده می شود.باتوجه به طرح این آموزه در تفکرات جدید و استقبال های عده ای پرشمار از آن در جهان امروز،این دوره در پی آن است که با واکاوی پیشینه ی تناسخ باوری در ادیان، به ارائه ی دیدگاههای موافقان و مخالفان این نظریه بپردازد.
گزارش داستانهای شاهنامه
دگرگونی های تاریخی زبان،دانش ها و دیدگاه هایی چون واژه شناسی و ریشه شناسی را پدید آورده است،که از طریق آنها می توان به خاستگاه و پیشینه ی واژه(مانند شکل پهلوی،اوستایی و پارس باستان آن)پی برد و طیف معانی گوناگون آن را بازشناخت.از آنجا که شناخت فرهنگ ایران و زبان پارسی،به ویژه شناخت جهان فرهنگی و اسطوره ای شاهنامه بدون آشنایی با زبان های باستان دشوار است،در این دوره برآنیم که شاهنامه را داستان به داستان با این رویکرد گزارش کنیم.